Az igazi üzlet a napelemekben rejlik!

Szponzorált tartalom

napelem teljesítménye

napelem teljesítménye

Vidéki váltás egy budapesti lány életében

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd vidéken fogom jól érezni magam… pesti lány vagyok, mindig is a fővárosban éltem, és eddig egészen jól megtaláltam a számításaimat a nagy budapesti forgatagban. Imádtam, hogy minden a számban van, hogy csak öt percet kell sétálnom, és rengeteg bolt van a környéken. Hogy ha későn jut eszembe valami, még akkor is be tudom szerezni az éjjel-nappaliból. Hogy nem kell előre kitalálnom, mit főzzek, mert legrosszabb esetben is fel tudok kapni valamit a kínaiból. Hát, ez volt az én pesti életem. Egészen addig, amíg meg nem ismertem a mostani férjemet, aki viszont ki nem állhatta Budapestet. Az ő kedvéért költöztünk le vidékre – sosem gondoltam volna, de nagyon megszerettem az ottani légkört.

Először furcsa volt, és ha őszinte akarok lenni magamhoz, zavart is, hogy vidéken ennyivel nyugisabb az élet. Szabályosan meg kellett tanulnom lelassulni és megtervezni a napjaimat. Az elején nagyon nehezen ment, de szép lassan aztán belerázódtam ebbe is. A végén pedig már kifejezetten élveztem, hogy megtanultam lelassítani és elengedni dolgokat! Sokkal nyugodtabbá vált így az életünk. Közben szépen gyarapodtunk anyagilag is, szerencsére mind a kettőnknek jól fizető állása van, így tudtunk félretenni is. Most pedig már ott tartunk, hogy szeretnénk korszerűsíteni a vidéki otthonunkat, méghozzá nem is akárhogy. Napelemek telepítésén gondolkozunk.

Így szépül az otthonunk napelemek telepítésével

Sőt, már nem is csak gondolkodunk, hanem rendesen el is kezdtünk utána járni a lehetőségeknek! A legfontosabb, amit egyeztetnünk kell, hogy a napelem teljesítménye passzoljon az igényeinkhez. Minden telepítést megelőz ugyan egy alapos helyszíni felmérés, ez igaz. Ilyenkor megállapítják, egyáltalán megfelelő-e az ingatlan és a tetőszerkezet ahhoz, hogy napelemeket lehessen rá telepíteni. De a tulajdonosok sem úszhatják meg kutató munka nélkül. Tisztában kell ugyanis lenni az adott ház éves elektromos áram fogyasztásával, ehhez igazodik ugyanis a napelem teljesítménye. Egy átlagos ház éves áramfogyasztása 3500 kWh körül mozog, ez azt jelenti, hogy 3-3,5 kWp teljesítményű napelemes rendszer az ideális a szükségletek fedezéséhez.

Igen ám, de a napelemes rendszer telepítése igencsak költséges befektetés, és csak hosszútávon térül meg az ára – átlagosan tíz év alatt. Ez pedig, akárhogy is nézzük, igencsak hosszú idő. Ennyi idő alatt számtalan dolog történhet az emberrel, még az is előfordulhat, hogy végül jóval megnövekszik az elektromos áram igénye. Érdemes erre már a telepítés elején gondolni, és alaposan átgondolni a későbbi szükségleteket is. Hiszen a napelemes rendszer telepítése mindenhogy költséges üzlet. Éppen ezért jó, ha a napelem teljesítménye is meghatározó tényező, amikor a rendszer kapacitásával kapcsolatban döntést hozunk. Miért is? Gondoljunk csak bele, sokkal egyszerűbb már az elején nagyobb teljesítményű rendszert telepíteni, mint évekkel később eszközölni egy bővítést. Időt, energiát, és fáradtságot spórolhatunk meg vele. Ezért ha napelemek telepítésén gondolkodtok, kövessétek a példánkat, és jól gondoljátok át a napelem teljesítményére vonatkozó igényeteket már most, a munkafolyamat legelején!