Téged is érdekel az energetikai tanúsítvány ára? Ebből a cikkből mindent megtudhatsz!

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány ára

energetikai tanúsítvány ára

Hallottál már arról a nagyon fontos 2009-es szabályozásról, ami szerint csak energetikai tanúsítvánnyal lehet újépítésű lakás adás-vételt folytatni? És a 2012-es kiegészítésről, ami alapján ugyanez igaz a régebben épített ingatlanokra is? Egyáltalán, hallottál már az energetikai tanúsítványról? Semmi baj, ha egyelőre nem tudod a választ ezekre a kérdésekre, mert ebből a cikkből most mindent infót megszerezhetsz.

Először is, az energetikai tanúsítvány egy olyan hivatalos irata egy ingatlannak, ami azt mutatja meg, hogy milyen minőségű és állapotú az épület energetikai szempontból. A gyakorlatban, vagy köznapi nyelven ez annyit jelent, hogy ebben a dokumentumban leírják, hogy milyen fűtéssel, milyen szigeteléssel és ablakokkal, ajtókkal rendelkezik az épület és hogy ennek alapján az egyezményesen elfogadott 12 fokú skála melyik kategóriájába esik. Mondanom sem kell, hogy erre azért van szükség, hogy a vevőt ne lehessen átverni, teljesen transzparens legyen, hogy mit kap a pénzéért.

Az energetikai tanúsítványt éppen ezért az eladónak kell intézni. Ő felel azért, hogy mire a szerződéskötéshez érkezne a mutatvány, addigra minden más dokumentummal együtt ez is rendelkezésre álljon. Azonban sokan vannak, akik csak az ügyvédnél szembesülnek vele, hogy hoppá, létezik egy ilyen tanúsítvány, amivel még nem rendelkeznek. Márpedig enélkül nem készülhet el az adás-vételi szerződés. Ezért van olyan szolgáltató, történetesen például az ecoteam, aki villámgyorsan vállalja ezeknek az okmányoknak az elkészítését. Persze ehhez az is kell, hogy minden meglévő műszaki dokumentációt elő tudjon készíteni a tulajdonos.

A folyamat a következő. Az e-tanusitas.eu oldalon keresztül fel kell keresni az ecoteam munkatársait. Egy gyors telefonos egyeztetést követően fel fog keresni bennünket egy területi képviselő, mérnök kolléga, aki a helyszíni felmérést végzi. Azt hiszem, nem kell magyaráznom mennyire fontos egy energetikai tanúsítvány elkészítésekor, hogy a meglévő információk hitelességét is ellenőrizze egy szakember. Tehát a műszaki dokumentumok alapján végig fogja nézni az egyes tételeket, amik a végeredményt befolyásolják. Elvégre ez az, amiért házhoz megy. A részletessége ellenére ez a folyamat sem tart sokáig. Ráadásul amint végez a kolléga a helyszínen, már küldi is tovább a felmért adatokat az irodai munkatársaknak, akik nyomban nekiállnak elvégezni a megfelelő számításokat. Miután ezzel is elkészültek, nem marad más hátra, minthogy fizikai valójában is megszülessen az energetikai tanúsítvány és eljusson a vevőhöz. Ez persze történhet 21. századi zöld módon is, vagyis nem feltétlenül nyomtatják, simán elküldik e-mailben is. Szerintem erre van a fenntartható fejlődés valódi iránya…

Ez mind szép és jó, de amikor valami ilyen villámgyorsan elkészül mindig felvetődik a kérdés, hogy vajon mennyit kell mindezért pluszban fizetni. A válasz ebben az esetben rendkívül egyszerű: semennyit. Az ecoteam-nél azt az elvet követik, hogyha meg tudják csinálni ilyen gyorsan, akkor miért ne tennék. Ezért ez nem valami plusz feláras szolgáltatás, hanem ez az alap, amit minden ügyfélnek kérdés nélkül nyújtanak. Tehát az energetikai tanúsítvány ára nem függvénye annak, hogy ennyire gyorsan hozzá lehet jutni. Ez mindenkinek jár és kész.

Az energetikai tanúsítvány árak pedig nagyon egyszerűen négyzetmétertől függenek és persze attól, hogy egy vidéki, vagy budapesti lakásról vagy házról van szó. Ezeket a tényezőket figyelembe véve bruttó 12 990 Ft és 29 990 Ft között mozog egy energetikai tanúsítvány ára. Azt gondolom, ez nem egy horribilis összeg egy teljes adás-vétel költségeit tekintve. Ha pontosan ki akarjátok számolni, mennyibe kerül a ti esetetekben ez a dokumentum, látogassatok el az ecoteam honlapjára.