Már a cégalapítás is lehetséges online

Szponzorált tartalom

cégalapítás online

cégalapítás online

Mai modern, rohanó túlterhelt világunkban az internet, az online jelenlét szinte teljesen természetessé vált, és szinte már mindent el is tudunk intézni több-kevesebb sikerrel otthonról, akár egy fotelben ülve. Csak egy okostelefonra vagy egy tabletre van szükségünk a különféle ügyintézésekhez.

Igaz, hogy ehhez az eredményhez itthon jóval több időnek kellett eltelnie, mint nyugati szomszédainknál, de elértünk oda, hogy itthon is némileg a bürokráciát mellőzve megtehessünk, elintézhessünk bizonyos jogi folyamatokkal járó ügyintézést – például az adóhivatallal vagy más szervvel kapcsolatban.

Például hála’ istennek, ma már ott tartunk, hogy a cégalapítás is azok közé a folyamatok közé tartozik, amely szintén megoldható online is.

Természetesen a cégalapítás online folyamatának a véghezviteléhez tisztában kell lennünk a jogszabályokkal, a pontos teendőkkel, emellett pedig több technikai feltétel együttes meglétére is szükség van.

Ilyen feltétel például a minősített elektronikus aláírással való rendelkezés, valamint az időbélyegző megléte.

Akármilyen modern rendszereket használunk azonban, sajnos a nyomtatványok ideje még mindig nem járt le, sőt úgy tűnik, hogy soha nem tűnnek el az életünkből. Ebben az esetben is szükség van egy online nyomtatványkitöltő programra. Ebből kifolyólag pedig teljesen egyértelműen szükséges, hogy rendelkezzünk szkennelésre alkalmas eszközzel, valamint természetesen internettel.

Az e-aláírás megszerzését nagyon sokan bonyolultnak gondolják, pedig ez abszolút nincs így. Hiteles e-aláírást például az e-Szignó programban is el lehet elérni. Természetesen ehhez is egy űrlapot kell kitöltenünk, melyhez megelőzőleg egy szerződést kell aláírnunk a szolgáltatóval.

Amennyiben már rendelkeznünk-e aláírással, máris kitölthetünk egy újabb nyomtatványt a nyomtatvány kitöltő programon keresztül, amely jelen esetben a cégbejegyzési kérelem lesz. A cégbejegyzési kérelem mellé minden esetben csatolni kell pár dokumentumot, például ez a betéti társaság és korlátolt felelősségű társaság esetén az alapító okirat vagy a társasági szerződést.

Ezenkívül, ha nem székhelyszolgáltatót veszünk igénybe a székhelyünk kiválasztása esetén, akkor egy hozzájárulási nyilatkozat is szükséges a székhelyünkül szolgáló ingatlan tulajdonosai részéről.

Amennyiben székhelyszolgáltatót veszünk igénybe, akkor számos adminisztratív és bejelentési kötelezettségtől kíméljük meg magunkat. Számos feladatot ugyanis remekül teljesítenek helyettünk. A szekhelypartner.hu szolgáltató például leveszi a vállunkról a teljes fizikai, valamint online levelezési feladatokat is, megőrzi az iratainkat (miután minden egyes levelünket beszkennelt), cégtáblát helyez el, hivatalos személyeket vagy akár ügyfeleket fogad helyettünk a székhelyünkön, a jogszabályoknak megfelelően személyes rendelkezésre állást biztosít hivatalos szervek megkeresésekor (pl.: NAV), valamint igény szerint irodahasználatot biztosít.

Kft. alapítás esetén előfordulhat az egyszemélyes kft. alapítás variációja is. Ebben az esetben az alapítónak egyszemélyben kell biztosítania a törzstőkét, amely hárommillió forint. Ennek az egyszemélyes kft-nek a szerződésmintáját, illetve az egyszemélyes kft. alapító okiratát csakis megbízható linken keresztül tanácsolt letölteni, de természetesen az a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb, ha az ilyen meghatározó volumenű dokumentumok, szerződések elkészítésében inkább egy ügyvéd közreműködését vesszük igénybe.

Amennyiben elküldtük adatainkat a cégbíróság felé, és ott mindent rendben találnak, úgy a dokumentumokat továbbítják a helyileg illetékes adóhivatalnak is. Az adóhivatal az általunk közölt adatok, paraméterek alapján létrehozza az adószámunkat. A folyamatnak az időbeli mértéke az egyszerűsített cégeljárás esetében maximum egy nap, de a hagyományos úton folytatott cégalapítások esetében is csak maximum 8 nap a teljes időtartama. Ezalatt az idő alatt a teljes cégalapítási folyamat végbemegy.

Az cégalapítás online tehát tényleg csak nagyon sürgős esetekben, és csakis akkor működőképes, ha biztosan tudjuk, hogy mit akarunk, és teljesen tisztában vagyunk a cégalapítás minden egyes részletével.

Amennyiben már adószámmal is rendelkezünk, a helyileg illetékes kereskedelmi és iparkamaránál be kell fizetnünk a cégünkre vonatkozó kötelező kamarai tagsági díjat.